lymfmassage Växjö

Lymfsystemet

Lymfsystemet har den viktiga uppgiften att städa bort gifter, slagg och vätska ur vår kropp samt samarbetar tätt ihop med immunförsvaret.

När lymfsystemet jobbar optimalt dräneras våra kroppar från gifter, slagg och vätska. Om mängden av dessa ämnen övestiger lyfmsystemets kapacitet kommer vi på sikt få nedsatt flöde och möjligtvis stopp.

Nätverket

Vårt lymfsystem är ett stort nätverk av lymfkärl. Detta nätverk löper längs med hela vår kropp och förgrenas in i kroppens alla vävnader. Dessa kärl har till uppgift att samla ihop och transportera bort det som kroppen vill göra sig av med. Denna lymfvätska transporters genom lymfnoder som har till uppgift att rena lymfvätskan.

Längs alla lymfkärl finns det lymfnoder som analyserar och renar. Längs dessa lymf- kärl och noder har vi en större mängd av noder, ett kluster. Varje kluster är ett viktigt delmål i lymfflödet för att vandra vidare till nästa kluster för analys och rening.

Mer om lymfsystemet kan du läsa här

Kluster av noder som är bra att veta:

    hals/nyckelben/nacke
    armhålor och armveck
    djupt i magen runt diafragman
    ljumskar
    knäveck 
  • Lymfmassage

    En helkroppsbehandling bestående av strykningar, djupandning, lätta/fasta tryck i lymfflödets riktning och ibland djupare grepp och koppning för att stötta flödet.

    Genom lymfmassage stimuleras lymfmotoriken i lymfbanorna så att de pumpar fram lymfvätskan snabbare samt löser upp lymfstockningar i vävnaderna, vilket ger en friskare och smidigare vävnad.

  • Egen vård

    Lymfsystemet har ingen egen pump som blodsystemet har utan är i behov av rörelse i vår kropp för ett optimalt flöde.

    Störst ansamling av lymfnoder är väl placerade för att få stimuli av rörelse i vår kropp för att lymfvätskan ska flöda fritt.

    Hals/nacke kan vi vrida, armar pendlar vi med. Andas genom näsan, slappna av i magen så att du känner att magen rör sig när du andas. Våra benrörelser hjälper lymflödet att pumpa runt ljumskar och knän.

Vanliga frågor / Lymfbehandling
Hur vet jag om jag har problem med lymfsystemet?

Vid problem med lymfsystemet är det vanligt att känna sig trött, uppblåst, öm och tung i kroppen.  Kroppen regarerar med svullnad och träningsvärk vid intensiv träning.

Några andra symptomer

  • återkommande förkylningar och sjukdomsbesvär
  • inflammation som inte går över
  • stelhet och smärta
  • svullnad, övervikt och celluliter
  • huvudvärk
  • Spänd nacke och hals
Kan stress påverka lymfsystmet?

Lymfsystemet är kopplat till kroppens parasympatiska nervsystem, vårt lugn-och-ro-system. Stress bidrar alltså till att det sympatiska nervsystemet, vårt fly- och  fäkta system, aktiveras. Som i sin tur påverkar andetaget.

Vad händer i kroppen efter Lymfbehandling?

Vissa upplever trötthet, andra känner sig pigga. Andra symptomer som huvudvärk, illamående och yrsel kan en del känna av. Kroppens svar på utrensning.

Hur ofta behöver jag gå på lymfbehandling för att få effekt?

Det beror på besvären du har. Ibland kan det räcka med en gång för att få igång systemet. Vid mer besvär kan det krävas tättare intervaller för att få igång flödet. Den stora skillnaden är vad du gör hemma, egenvårdsbehandling, andning, rörelse, träning.