Har Vi tappat kontakten med Våra fötter?

Jag tror många av oss ofta är omedvetna om hur viktiga våra fötter är för vår övergripande hälsa och välmående. Trots att fötterna bär oss genom livet, tenderar vi att ta dem för givet tills vi upplever smärta eller obehag. Har vi verkligen tappat kontakten med våra fötter?

Min Egen Resa med Fötter

Sedan jag bytte karriär från IT till kroppsterapi har jag valt en annan typ av problemlösning: kroppen! Ju mer kunskap jag får och ju fler människor jag möter, desto mer förstår jag vikten av denna ofta förbisedda del av kroppen: våra fötter. Fötterna påverkar hela kroppen och spelar en central roll för vår balans, hållning och rörelse.

Pronation och Supination

Du har säkert hört talas om pronation och subination. Pronation och supination är två grundläggande rörelser i fotleden som påverkar vårt rörelsemönster och vår kroppshållning.

Pronation: Det är när foten rullar inåt vid varje steg. En viss mängd pronation är naturlig och hjälper till att dämpa stötar när foten träffar marken. Överpronation, där foten rullar in för mycket, kan dock leda till överbelastning och smärta i fötter, knän och höfter.

Supination: Det är när foten rullar utåt vid varje steg. Liksom med pronation är en viss mängd supination naturlig. Översupination, där foten rullar ut för mycket, kan orsaka spänningar i fotens yttre delar och leda till skador.

Att vara medveten om dessa rörelser och hur de påverkar våra fötter kan hjälpa oss att korrigera eventuella obalanser och förebygga skador.

Rörelsemönster och Skaderisk

Hur vi sätter ner foten och använder den vid varje steg påverkar vårt rörelsemönster. Om vi inte använder våra fötter korrekt, kan vi riskera att överbelasta vissa delar av kroppen, vilket kan leda till skador. Att vara medveten om hur vi rör oss och att träna rätt tekniker kan hjälpa oss att förebygga skador och förbättra vår fysiska prestation.

Ägna tid åt dina fötter

Stortåns Betydelse

Våra fötter fungerar som vår bas och är avgörande för vår balans. Stortån spelar en avgörande roll för fotens funktion och vår rörelseförmåga. Trots sin ringa storlek har stortån flera viktiga uppgifter. Stortån hjälper till att upprätthålla balansen och bär en betydande del av kroppsvikten vid varje steg. Under gång och löpning är stortån dessutom central för att driva kroppen framåt. När vi skjuter ifrån med foten, är det stortån som bidrar mest till den sista kraften som skjuter oss framåt.

Hållning

Felaktig fotställning eller fotproblem, som plattfot eller högt fotvalv, kan påverka kroppens hållning. Detta kan leda till smärtor i knän, höfter, rygg och nacke.

Stötdämpning

Fotens valv och dess förmåga att dämpa stötar vid gång och löpning skyddar leder och skelett från överbelastning.

Fotvård och Träningstips

Jag tycker sommaren är perfekt tillfälle att börja träna sina fötter. Gå barfota i gräset, i sanden eller kanske börja utforska hur det känns att går barfota på asfalt. För att hålla fötterna friska kan du tänka på följande:

  • Fotmassage: Hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minska spänningar.
  • Fotrörelse: Håll fotmusklerna starka och flexibla genom att flexa och sträcka fotleden samt spreta med tårna.

Fotträning

Rulla en tennisboll under fotsulan kan stärka fotmusklerna och förbättra rörligheten

Använd skor där foten kan jobba som den ska. Om du använder skor som exempelvis trycker ihop dina tår kommer det att påverka rörelsen i kroppen.

Träna på att enbart lyfta stortån, skrynkla ihop en handduk med dina tår, tåhävning med tennisboll

Genom att ta hand om våra fötter och uppmärksamma deras betydelse för vår hälsa, kan vi förbättra vår övergripande välmående och leva ett mer balanserat och smärtfritt liv. Så nästa gång du känner att fötterna värker efter en lång dag, kom ihåg att de förtjänar samma omtanke som resten av din kropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *