”Lyssna innan din kropp skriker”

Att lyssna på din kropp betonar vikten av att vara uppmärksam på din kropps signaler. Att du tar initiativ och agerar i förväg innan din kropp skriker, att förebygga problem eller förbättra situationen istället för att reagera på dem när de uppstår. Hur ofta lyssnar du?

2013 var året som jag levde med öronproppar och hörselskydd, allt för att inte lyssna. Levde utanför min kropp och bara körde på. Jag tog intryck från allt utifrån, sociala medier, tidningar och alla goda råd. Så här gör du för att springa en mil på snabbt, så här gör du för att lära dig stå på händer, så här ska du äta för att må bäst. Jag satte höga krav på mig själv och förväntningar både från dig själv och omvärlden, ivet snurrade på alldeles för fort.

Jag tränade hårdare, jobbade mer, sov mindre och dagarna fylldes med aktiviteter. Min löpning har varit mitt sätt att rensa huvudet, nu klarar jag inte ens att springa en kilometer utan att flåsa som jag har sprungit ett maratonlopp. Även när min man uppmärksammade mig på att jag inte hörde timer på klockan så skrattade jag bort det. Jag har vant mig med den ständiga ringningen i mina öron. Inte ens då lyssnade jag, jag reagerade inte.

För att jag skulle vakna till var vid en regelbunden hälsokontroll som visade att mitt blodtryck inte var bra. Vid ett tillfälle i affären när kraftlösheten slog till i hela kroppen. Hade jag inte haft kundvagnen hade jag rasat ihop där och då. Där någonstans började min resa till var jag är idag.

Time out från jobbet, time out från sociala medier, time out från de flesta aktiviter. Mer tid för återhämtning, gå långsamt i naturen, lära mig sova igen, lära mig att säga nej. Det tog sin tid och det var lärorikt. Ibland kändes det som ett nederlag, ibland kände jag mig så stark. Och det har varit en resa och fortfarande är. Fast idag är min resa på ett annat sätt. Nu har jag lärt mig lyssna på min kropp och mina signaler.

Träning, löpning och yoga är en viktig del i mitt liv, jag mår bra av det idag. Jag tycker om att vara aktiv med familj och vänner. Jag älskar mitt hem och är gärna ute i trädgården, mina dagar fylls. Mitt arbete idag är att driva mitt eget företag. Jag behöver ha många hattar på mig, VD- hatten, ekonomichefen, personalchefen, administratören, säljaren och Doern. Det kan låta mycket och stressigt. Den stora skillnaden är att jag säger nej emellanåt när jag känner att det blir för mycket, när känslan kommer att jag inte hinner med. Då bromsar jag. Jag prioriterar, vad jag behöver göra och vad jag kan avstå ifrån. Vilket ger mig energi, vilket drar energi. Det är min viktiga lärdom.

Vid en förändring kan det ta olika lång tid beroende på situationen och vad som behöver ändras. I mitt fall är jag glad över den hälsokontroll jag var på, den hjälpte mig att jag börja lyssna. Jag behövde en förändring, första förändring var att byta jobb. Sen har förändringen pågått under flera år. Utbildningar, min träning, mina aktiviteter, min sömn. Framför allt, vad är viktigt för mig och vad behöver jag för att må bra. Jag behöver ta ansvar.

Att lyssna är fint. När du ger av din tid och din uppmärksamhet till någon som behöver bli lyssnad på, ger du en av livets finaste gåvor. Hur mycket av den tiden ger du till dig själv, att bli lyssnad på, av dig själv? Ge tid och uppmärksamhet till sig själv, att lyssna på sina egna behov och känslor, är lika viktigt som att vara lyhörd för andra.

Som yogalärare och massageterapeut har jag lärt mig att uppskatta betydelsen av självomsorg och närvaro. Att avsätta tid för självreflektion och att vara med sig själv kan vara en värdefull övning för att upprätthålla balans och välmående i ditt liv.

Kommentarer (1)

  • Känner igen mig massor i det du skriver. Viktigt att komma ihåg att lyssna på sig själv, vilket är svårt när man ska få ihop vardagspusslet. Det är något jag också måste bli bättre på. Din story ger mig en knuff i rätt riktning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *